5 tips om de zomer te overleven met een kind in huis

Zomervakanties duren lang, zeker voor kleine kindjes. Dit kan dus best lastig zijn als jij ze twee maanden moet entertainen… Leon is hier ook twee maanden thuis (bewuste keuze) en dat kan best pittig zijn, maar wij doen altijd ons uiterste best om dit tot een goed einde te brengen. Hieronder alvast 5 tips die wij toepassen en dus ook voor jou nuttig kunnen zijn.

1. Plan je vakantie slim

Wij gaan twee keer één week op vakantie: één keer in juli en één keer in augustus. Op die manier wordt die lange zomer in kleinere stukjes opgebroken en lijkt die zomer voor iedereen minder lang te duren. Belangrijk om te weten: wij plannen geen vliegreizen, wij blijven in eigen land (dat scheelt in prijs), anders zouden we ook geen twee keer op vakantie kunnen…

2. Wissel af als je kan

De meeste dagen zijn voor mij om Leon op te vangen, want ik ben altijd thuis. Uiteraard moet ik ook nog kunnen werken. Doorwerken kan ik enkel als ik niet op Leon moet passen. Daarom zet Kris zijn verlofdagen slim in gedurende het hele jaar. Enerzijds laat hij verlofdagen zo veel mogelijk aansluiten op feestdagen om zo verlengde weekends te creëren zonder te veel verlofdagen te verliezen. Anderzijds neemt hij tijdens de rest van het jaar ook minder verlof, zodat hij in de zomer wat reserve heeft. In de zomer neemt hij dus hier en daar een dag (vaak een woensdag, om de week te breken), zodat hij Leon kan opvangen en ik een dag kan doorwerken. Dat zijn hier de “papa-dagen” en zowel Leon als Kris zijn er fan van. Heerlijke quality time onder hun tweetjes.

3. Laat het los

Kinderen kunnen best een tijdje alleen spelen, dus laat hen soms ook eens gewoon los. Je hoeft er niet 24/7 bij te zijn. Mensen zijn vaak verwonderd over hoe goed Leon alleen kan spelen. Hij is alleen, heeft geen broers/zussen, dus hij is dat gewend. Daar ben ik heel blij om! Anderzijds helpt een uurtje schermtijd hier en daar ook wel. Je kan je kind ook taakjes geven: het bedje opmaken, je huisdier eten/drinken geven, stofzuigen … Het zal niet super goed gedaan zijn, maar ze zijn wel nuttig bezig en leren ervan!

4. Zorg voor kwali-tijd

De tijd die ik met Leon spendeer, is kostbaar en die neem ik ook echt bewust. Ik doe dan ook regelmatig samen iets met hem als hij erom vraagt of het nodig heeft: knutselen, spelen, experimentjes… Allemaal korte activiteiten die we samen kunnen doen en die leuk zijn voor iedereen. Ik begin al enkele maanden voor de vakantie reels op instagram te bewaren en knutselpakketjes te kopen. Zo heb ik voldoende materiaal om heel de zomer door te komen. Als het goed weer is, kan je dit buiten doen, bij slecht weer werk je binnen. Bakken is ook altijd een topper bij slecht weer trouwens!

Knutselpakketjes kan je overal kopen. Ik ga voor zoiets graag kijken bij Drukke mama’s en Feeërieke. Je kan daar bovendien zo ver in gaan als je zelf wil. Nu Leon wat ouder is, kreeg hij een pakket van Makedo, dat is ook echt geweldig. Hij kan dan zelf met een echte zaag en echte schroeven aan de slag om vanalles te maken met karton!

Uiteraard staan zaken zoals een schaar, een lijmstift en ander standaard knutselgerief hier ook altijd grijpklaar, net als sensorisch speelgoed zoals kinetisch zand en plasticine. Leon kan zich helemaal verliezen in zo’n sensorische dingen.

5. Plan een (gratis) uitstapje

Er zijn veel uitstapjes die kinderen heel leuk vinden en die niet veel geld kosten of zelfs gratis zijn. Zo gaan wij regelmatig naar de bib, in de zomer is daar ook weer Schatten van Vlieg (altijd leuk). Maar ook een speeltuin in de buurt kan. Veel steden/gemeenten hebben op verschillende plaatsen speelpleintjes, maak daar gebruik van! Leon heeft zelfs het geluk om hier een heel plein voor de deur te hebben waar hij kan spelen. Je kan ook samen gaan fietsen en een ijsje eten (bij voorkeur ergens waar ze een speeltuintje hebben).

Bij slecht weer kan je naar de cinema of organiseer je een cinema thuis: alles donker maken, zelf popcorn maken, drankje erbij en gezellig samen een filmpje kijken.

Onze favoriete gratis activiteit kan niet ontbreken in het lijstje hier: geocachen (‘piratenschatten zoeken’ voor Leon). Samen buiten op zoek naar een verborgen schat (die je helaas niet mag meenemen). Maar de zoektocht alleen al vindt Leon super leuk om te doen en dit doen we al sinds hij 3 jaar was. Tips hierbij: zoek in de app naar eenvoudige caches in de buurt en begin bij één cache. Het zoeken duurt soms langer dan je denkt. Als je zeker wil zijn van een succes, ga dan vooraf al eens zoeken!

Ik ben heel benieuwd om te ontdekken hoe jij deze vakantie zal aanpakken en wat jij allemaal zal doen met jouw kleintje! Feel free to share!

Liefdevolle groetjes
Sofie 😘

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *