Hoe bereid je je kind voor op de schoolstart?
Overgangen zijn voor kindjes vaak moeilijk. Voor Leon is dit extra moeilijk gezien zijn hoogsensitiviteit en ASS (autisme). Dus wij beginnen hem op tijd voor te bereiden op de schoolstart. Dit doen wij op verschillende manieren en misschien kan jij hier ook wel ideetjes uit pikken voor je eigen kindje…
In de eerste plaats behouden wij zo veel mogelijk hetzelfde ritme als tijdens het schooljaar wat betreft slapen en maaltijden. We merken dat dit zorgt voor rust bij iedereen. Dat wil zeggen dat elke dag er ongeveer hetzelfde uitziet:
- rond 7 uur opstaan
- tussen 7 en 8 uur ontbijten
- tussen 12 en 13 uur lunchen
- tussen 17 en 18 uur avondeten
- tussen 19 en 20 uur gaan slapen
Uiteraard is dat niet altijd leuk en kan er al eens van afgeweken worden, want het is nog steeds vakantie. Maar voor ons werkt het wel.
Daarnaast is het hier ook belangrijk dat iedereen weet wat er elke dag op de planning staat (als er iets speciaal is). Leon heeft sowieso een kalendertje, zodat hij weet wat er staat te gebeuren. Geen verrassingen voor hem, want dat geeft stress. In de zomervakantie hebben we een kalender voor de volledige zomer. Hier staan alle papa-dagen op, alle vakantiedagen, alle andere dingen die al vast staan zoals bv. een tandartsbezoek en niet te vergeten: de eerste schooldag. Elke avond voor het slapengaan mag Leon de dag ‘afvinken’ door er een stickertje op te plakken. Op die manier kan hij zelf aftellen naar die eerste schooldag.
Vanaf half augustus beginnen we echt voor te bereiden op school: de boekentas al eens uit de kast halen, kijken wat hij waar zal steken. Hij mag dit in de eerste plaats zelf spelenderwijs doen (schooltje spelen zal sowieso aan bod komen). Nadien gaan we samen de boekentas eens bekijken en inladen, zo kunnen we dat toch een beetje sturen. Om zijn boekentas af te maken, gaan we hem samen personaliseren. Leon mag dan kraaltjes kiezen en samen met mij een hangertje maken om aan zijn boekentas te hangen. Op die manier wordt het echt van hem en kan er later geen verwarring zijn als iemand per ongeluk dezelfde boekentas zou hebben.
Nadien is het gewoon aanvaarden dat het spannend is, dat er kriebels zijn en dat dit zorgt voor extra stress bij iedereen. Dat zullen we gewoon moeten opvangen door begrip te tonen en extra veel te knuffelen.
Helemaal geïnspireerd en wil je alvast aan de slag met een zomerkalender? Je kan de onze hier gratis downloaden. Personaliseren kan je makkelijk aan de hand van leuke symbooltjes die je er zelf optekent of met stickertjes. Feel free om jouw resultaat te delen en ons te taggen, wij genieten graag mee!
Wil je zelf ook ritshangertjes maken met je kindje om deze aan de jas, boekentas of pennenzak te hangen? Bekijk dan zeker onze DIY box voor ritshangertjes! Dit werd al getest en goedgekeurd door kindjes van drie jaar!
Liefdevolle groetjes
Sofie 😘