Veilige speenkoordjes: 5 dingen die jij moet weten!

Speenkoordjes worden ook wel ‘speenketting’, ‘tutjeskoord’ of ‘tuttenketting’ genoemd. Hoe je het ook wil noemen, je vindt ze in alle kleuren, maten en vormen, maar maakt een speenkoord nu precies veilig? In deze blog vertel ik 5 dingen die jij moet weten over veilige speenkoordjes!

1. De gebruikte materialen

Het eerste belangrijke item waarover ik het wil hebben, zijn de gebruikte materialen. Deze moeten van uitstekende kwaliteit en voedselveilig zijn. Ik werk met siliconen en beukenhouten kralen.
De siliconen kralen die wij gebruiken zijn een natuurproduct en zijn gekeurd voor de Europese markt. Ze zijn ook nog eens geur- en smaakloos. Er kunnen zich ook geen bacteriën aan hechten omdat ze niet poreus zijn. Wil je meer weten over onze siliconen kralen? Lees dan hier verder! Beukenhout is een sterke, harde en splintervrije (!) houtsoort en daarom dus helemaal geschikt voor kleine kindjes.

2. De productie

Al onze speenkoordjes worden met de hand gemaakt. Dat wil uiteraard niet zeggen dat ze niet veilig zijn. Integendeel! Elk speenkoordje wordt met speciale en veilige technieken gemaakt.

In het begin werkte ik met de knooptechniek, maar ik kreeg regelmatig de opmerking dat mijn speenkoordjes niet flexibel genoeg waren. Ik snap als mama ook wel dat een flexibeler koordje fijner is in gebruik, dus leerde ik de brandtechniek. Sinds ik die techniek goed onder de knie heb, gebruik ik enkel nog die techniek. Die zorgt voor een even veilig maar flexibeler speenkoordje.

Elk speenkoordje wordt bovendien zeer zorgvuldig gemaakt: de juiste kleuren kiezen, de juiste kralen kiezen, enkele ontwerpjes leggen, de speenkoord maken, de speenkoord controleren, de speenkoord fotograferen, de productfiche invullen (want de administratie moet ook gebeuren) enkele veiligheidstesten uitvoeren (echt wel) en pas dan kan het ingepakt worden.

Gelukkig doe ik dit graag en met heel veel liefde en plezier, zodat elk kindje kan stralen met een een mooi, handgemaakt en gepersonaliseerd speenkoordje!

3. De lengte

Uiteraard deed ik hierboven niet heel mijn productietechniek uit de doeken, hoewel ik op Instagram wel wat inside information deel (mij volgen is dus altijd leuk). Wat ik hier wel kan vertellen is dat de lengte beperkt is. De lengte van een speenkoord mag maximaal 22 cm zijn, clip niet meegerekend. De lus mag maximaal 7 cm lang zijn. Ik kan dus niet zomaar maken wat ik wil. Lange namen verwerken in een speenkoord is daarom ook niet altijd mogelijk. Hoewel ik daar altijd wel een oplossing voor kan aanbieden, uiteraard.

Kortere speenkoordjes en kleinere lusjes mogen uiteraard wel. Zo zijn onze newborn speenkoordjes een stuk korter dan onze standaard speenkoordjes.

4. De flexibiliteit

Over de flexibiliteit van speenkoordjes is soms wel wat te doen…

Speenkoordjes die ik met de knooptechniek maak, zijn een stuk minder flexibel dan speenkoordjes die ik met de brandtechniek maak. Daarom ben ik zelf ook overgeschakeld op die laatste techniek.

Echter, speenkoordjes die zo ‘slap zijn als een vod’, daar is meer mee aan de hand. Die zijn wellicht niet met een veilige techniek gemaakt en daarmee moet je echt oppassen.

Is jouw speenkoordje echt stroef? Speel er als ouder dan mee op momenten dat het niet gebruikt wordt: buig het langs alle kanten en dan zal de flexibiliteit sneller toenemen.

5. Het gebruik

Een vijfde en laatste veiligheidsitem is het gebruik!

Als producent kan ik er alles aan doen om een veilig product te maken, maar de uiteindelijke verantwoordelijkheid ligt nog altijd bij jou, de gebruiker. Waarmee ik mijn verantwoordelijkheid uiteraard niet zomaar van mij wil afschuiven, maar als jij het product niet veilig gebruikt, kan ik daar niets aan doen. Dus ook hierover enkele tips:

  1. Verwijder voor gebruik alle verpakkingen en etiketten van het speenkoordje.
  2. Controleer voor en na elk gebruik het speenkoordje altijd op schade of slijtage. Indien het speenkoordje beschadigd is, moet je het onmiddellijk weggooien. Is het speenkoordje stuk, maar nog maar vrij recent, neem dan contact met ons op, dan bekijken wij of we jou kunnen helpen.
  3. Breng zelf nooit wijzigingen aan de speenkoord aan.
  4. Geef een speenkoordje nooit mee naar bed. Dit kan zorgen voor verstikkingsgevaar.

Wil je nog meer info over onze speenkoordjes? Volg ons dan op Instagram, daar delen wij regelmatig meer info, weetjes en filmpjes!

Wil je een speenkoordje van ons kopen? Dat kan uiteraard ook! Klik hier om ons assortiment speenkoordjes te bekijken!

Liefdevolle groetjes
Sofie

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *